Мрежи

5G мрежата – надежди и страхове

Pinterest LinkedIn Tumblr

Живеем във време, когато се появяват все нови и нови технологии толкова бързо, че дори понякога не можем да ги осмислим веднага. Обикновено в началото ги посрещаме с известна доза недоверие, но после бързо свикваме с тях и оценяваме ползите им.

5G. Като всяко ново нещо, буди любопитство, много въпроси и дори страхове. Но при всички случаи е знак, че човешкият прогрес не е в застой и възможностите за подобрения в живота ни не са изчерпани.

Какво представлява 5G?

Всъщност 5G е пето поколение безжична мрежа, която наследява четирите поколения преди това (G –„Generation” – поколение) с тенденция да усъвършенства много от характеристиките им. И въпреки че стандартите за нея още не са окончателно установени, очакванията са тя да бъде от 10 до 100 пъти по-бърза от 4G. Тогава например потребителите, които играят игри на мобилните си устройства, ще се справят по-бързо с „враговете” си, а в разговорите по интернет няма да има такова закъснение като сега.

Какво се очаква от 5G мрежата?

Новото поколение мрежа все още се нуждае от подобрения и не е изцяло внедрена технология. Разбира се, и тя като всяка друга, се развива според изискванията на индустрията. А понеже интелигентните технологии стават все по-привлекателни и търсени, от 5G мрежата се очаква най-вече да бъде по-бърза. Скоростта на тегленето на данни ще бъде с гигабайти в секунда, а не мегабайти в секунда. Освен това изпращането и получаването на информация от мобилни устройства ще става за по-малко от една хилядна от секундата.

Какви възможности ще предложи новата технология?

Много от мобилните оператори по света, вкл. и в България, започнаха 5G тестове за използване на 5G мрежата. Новата технология ще се окаже ключова не само в сферата на телекомуникациите, но ще изиграе и важна роля за бъдещото развитие на икономиката и обществото.

Възможностите, които предлага 5G, са свързани най-вече с мигновената високоскоростна връзка, което ще позволи:

– предоставяне на много нови услуги  като подобрена виртуална реалност, автономно шофиране, свързани устройства и др.;

– по-голяма креативност в модата, изкуството, дизайна и др.;

– развитие на смарт аксесоарите, предназначени за здраве и фитнес програми;

– въвеждане на т.нар частни мрежи;

– поява на нови бизнеси, свързани с виртуална реалност

С новите надежди и положителни нагласи относно ползите от 5G сред много от потребителите възникват и известни притеснения.

Какви страхове „вдъхновява” 5G?

Най-голямата тревога  е, че новата технология е опасна за здравето, защото радиовълните предизвикват радиация. Специалистите успокояват, че единствената ситуация, при която радиовълните са йонизиращи и потенциално опасни, е ако стоим близо до силен предавател.

До реалния окончателен старт на 5G има още време и със сигурност надеждата ни за все по-удобна и бърза комуникация ще измести притесненията от новата технология.

Write A Comment

betebet

betebet giriş

astrolog

beykoz nakliyat

beykoz nakliyat

ataşehir evden eve nakliyat