Уеб

Новият свят на дигиталните пари

Pinterest LinkedIn Tumblr

След като криптовалутите се появявят през 2009г., никой не допуска, че те ще имат такъв успех. Началото поставя Биткойн, а сега, години по-късно, вече са познати около 6 000 различни криптовалути.

Напоследък все повече се увеличават разплащанията с криптовалути, дори някъде се разчита изцяло на дигиталните пари.

С какво привлича криптовалутата?

Докато в началото на 2020г. всички индекси и акции на големи компании се движат надолу, ръстът на криптовалутите плавно расте.

Възниква въпросът: Кои са причините дигиталните пари да се предпочитат през фиатната валута?

– В основата на криптовалутите е т.нар. блокчейн технология. Тя има по-високи нива на сигурност в разплащанията с криптовалути. Биткойн, Лайткойн, Етериум и др. показват стабилност по време на криза.

– Високо ниво на анонимност при транзакциите с криптовалута.

– По-ниски такси за депозити и по-кратко време за разплащане и преводи.

– Намаляване на необходимостта от доверието на другите участници в системата.

– По-добро разпределение на богатството поради децентрализираната си мрежа.

– Улеснен анализ на финансовата стабилност на индивида.

– Възвращаемост на инвестицията в криптовалути, с които акциите не могат да се конкурират.

Пазарът на криптовалути се разраства, макар и бавно. Докато в началото на 2019г. пазарната капитализация е 130 милиарда щатски долара, в момента тя е около 200 милиарда.

Тенденцията е постепенното преминаване от фиатна към дигитална валута, което обаче е процес, пред който все още има пречки.

Какви предизвикателства поставя новият „крипто свят”?

Вече 65% от централизираните банки в света се ориентират към блокчейн технологията. Първата държава, пуснала своя дигитална валута в обръщение, е Еквадор.Някои държави като Сенегал, Венецуела, Тунис и Маршаловите острови също  са пуснали собствени криптовалути или ги подготвят. Шведската централна банка от своя страна тества своя дигитална валута – е-крона. Дори Facelook и партньорите на социалната мрежа имат амбициозен проект за създаването на нова виртуална валута. Най-големият играч обаче си остава Китай. Страната има готовност да пусне своя дигитална монета, спазвайки контрола.

Въпреки това абсолютната интеграция на криптовалути поставя много предизвикателства като:

– в някои страни инфраструктурата не е подходяща;

– преходът от фиатни към дигитални пари ще доведе до загуба на активи от някои хора;

– правителствата ще изгубят своето влияние върху гражданите, след като им се отнема възможността да отпечатват банкноти, особено при финансова криза.

Криптоактивите носят значителни икономически ползи, но и рискове като всяко ново нещо.Макар че бъдещето на една крипто-ориентирана икономика все още е неясно, дигиталната валута има потенциал да промени начина, по който хората спестяват и продават.

Write A Comment

betebet

betebet giriş

astrolog

beykoz nakliyat

beykoz nakliyat

ataşehir evden eve nakliyat